Известие

Collapse
No announcement yet.

Електронен блок

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Електронен блок

Уважаеми колеги,някои ремонтирал ли е електрониката на вентилатора на парното.Една малка кутиика , стои до самия електро мотор.

Re: Електронен блок

Незнам дали се бъркам ,но според мен това което описваш (ако е с две клеми само) е резистора за първа скорост на вентилатора!!!Поне аз така мисля
    sigpic155 2.0 +белия голф +Киви-то...

Comment

Не,нее с две клеми.Колата е с климатроник и на тази платка има много чаркове.Вероятно с копчетата за управление на оборотите на вентилатора зе командва тази платка а от там има жица към вентилатора

Comment

А може би колегата има климатроник и пита за управлението на неговия вентилатор.
        Ако е така отговора е ДА но зависи какво не му е наред. Затова най-добре да сподели какъв е проблема ча се нуждае от ремонт
        Alfa Romeo 155 2,5 TD 12.1994 recicled
        Alfa Romeo 156 2,4 JTD SW 04.2003 EX
        Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Аз вчера откачих всичко и се оказа че вентилатора се върти леко но неможе да се командва от бутончетата на дисплея там където са чертичките.На платката има 2 транзистора много чаркове интегрална схема.Транзисторите са залепени за охладител и се нагряват .На бутончетата вдигам чертичките но мотора се върти само с една скорост.

Comment

Re:

Лелеее аз си мислех ,че става въпрос за вентилатора отпред за големия радиатор!!!Какво съм чел и аз !!
            sigpic155 2.0 +белия голф +Киви-то...

Comment

Първоначално публикувано от ksv55
              Аз вчера откачих всичко и се оказа че вентилатора се върти леко но неможе да се командва от бутончетата на дисплея там където са чертичките.На платката има 2 транзистора много чаркове интегрална схема.Транзисторите са залепени за охладител и се нагряват .На бутончетата вдигам чертичките но мотора се върти само с една скорост.
              По-честия вариант е вентилатора да се върти с максимална скорост и да не спира докато не му откачиш кабела. Прегледай добре точно тези два транзистора. Най-вероятно единия е изгорял. Ако имаш късмет като го смениш нещата ще се оправят. Струват около 2 лева и ги има в магазините за електронни елементи. Като го сглобяваш ги намажи хубаво с топлопроводима паста за да залепнат за охладителя. Иначе ще изгорят за 5 - 10 мин максимум. Ако проблема е в самата платка с много търсене можеш да намериш такъв регулатор по моргите за 120 - 150 лева. Нов е към 400 лева с поръчка.
              Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Предлагат я за около 50 лева но при тази цена вероятно не са разбрали какво търся. Ще се разбере.Обаче нее добре

Comment

Пробвай първо да смениш транзисторите
                  Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Така ще направя.Сутринта с една лупа ще ги прочета ище ги търся в магазините.

Comment

Маи ми е останал един у нас (защо ли ) и ако го намеря довечера ще ти напиша какъв е транзистора
                      номера е IRFZ44N
                      Peugeot 508 RXH 02.2013

Comment

Да транзистора е този.Вчера ги купих а тази сутрин мои колега ги смени но ефекта е нула.Купих и интегралната схема,ще я сменим и ако не стане ще търся. Благодаря за информацията.

Comment

Дали изобщо може дасе намери схема на платката?

Comment

Re: Електронен блок

Първоначално публикувано от ksv55
                            Уважаеми колеги,някои ремонтирал ли е електрониката на вентилатора на парното.Една малка кутиика , стои до самия електро мотор.
                            Мда миналото лято Точно най-голямото реле в къутията на радиатора. Вътре има платка с SMD монтаж. Спасението е 8 W поялник от Конрад за 2-3 лв , лупа и презапояване на напуканите спойки. Те са около самото реле и транзистора командващ релето.
                            Пипкава работа - презпояваш де що се вижда съмнително , че иначе е играчка с поставяне , проба , пак сваляне.

Опс грешка не дочетох - но е добре да се знае , че има изненада и в кутийката с релета на радиатора.
                            Аlfa Romeo 155 Aspirato T.Spark 2.0 8 V S.S.
                            Вечна и памет .Отиде на скраб ."Четирите необозначени автомобила Alfa Romeo 155 Twinspark изфучаха по Виа Дел Коронари като изстребители по самолетна писта" (цит. Дан Браун -"Шестото клеймо" гл. 56)

Comment

Working...
                            X